Home

Nieuws 617 x bekeken

Plannen voor samengaan De Schakel en Rijke Oogst

Helmond – Telerscoöperatie De Schakel en de Belgische telersvereniging Rijke Oogst (honderd contractgroentetelers) willen samengaan.

Rijke Oogst zou daarbij als vereniging onder de coöperatie De Schakel (ruim vijfhonderd telers) moeten komen te vallen.
Beide organisaties hebben het plan voorgelegd aan het Productschap Tuinbouw (PT) dat moet toetsen of een dergelijke samenwerking kan volgens regels van de gemeenschappelijke marktordening (GMO). De Schakel is in Nederland een GMO-erkende telersvereniging. Door het samengaan krijgen ook de Nederlands-Belgische telers van Rijke Oogst in Nederland een GMO-erkenning en middelen.

Tussen beide verenigingen bestond al een uitgebreide samenwerking. De Rijke Oogst ging samenwerken met commissionair Rijko, waarmee ook De Schakel intensief samenwerkt.
Rijke Oogst verzorgde haar eigen afzet, voornamelijk naar de groep La Corbeille in België. Na de overname door conservenverwerker Bonduelle van La Corbeille zijn twee van de vestigingen van La Corbeille gesloten. De derde vestiging in Westmeerbeek wordt in de loop van het jaar ook gesloten, maakte Bonduelle al bekend.

Volgens directeur Cees Geven van De Schakel heeft de sluiting van de fabriek in Westmeerbeek dit jaar geen consequentie voor telers van Rijke Oogst. ”De groenteproductie voor vestiging Westmeerbeek wordt naar alle waarschijnlijkheid door Bonduelle in Noord-Frankrijk overgenomen”.
Rijko praat met Bonduelle over mogelijke voortzetting van de levering na 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.