Home

Nieuws 206 x bekeken

Petitie tegen megastallen in Gelderland

Doetinchem – Gelderse actiegroepen tegen de komst van megastallen en uitbreiding van de intensieve veehouderij bundelen hun krachten.

Woensdag willen ze een petitie aanbieden aan Provinciale Staten waarin ze vragen om uitbreiding en nieuwvestiging van intensieve veehouderijbedrijven voorlopig te bevriezen. Bij de actie zijn betrokken de Stichting Mooij Land die zich verzet tegen de vestiging van megastallen in het LOG Azewijnsebroek bij de plaats Etten, actiegroepen die actief zijn in de LOG’s Halle Heide, Lintelo, Mariënvelde, Ruurlose Broek en Beemte Vaassen op de Veluwe. Ook verontruste bewoners uit Dinxperlo die zich verzetten tegen de uitbreiding van een varkensbedrijf in die plaats hebben zich aangesloten bij de actie.

De directe aanleiding tot de actie vormt een uitbreidingsplan van een varkensbedrijf nabij een natuurgebied bij Megchelen. De provincie wil de status van dat natuurgebied veranderen om de uitbreiding van de varkenshouder mogelijk te maken.

De werving van handtekeningen is in volle gang. Volgens Voorzitter Ries Kock van de Stichting Mooij Land is nog niet te zeggen hoeveel handtekeningen er zijn verzameld tot nu toe. ”We gaan de actie verlengen tot na de verkiezingen voor Provinciale Staten”, aldus Kock. De actievoerders eisen in ieder geval opschorting van nieuwbouw en uitbreiding totdat de resultaten van een onderzoek naar de effecten op de volksgezondheid van megastallen bekend zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.