Home

Nieuws 1 reactie

Partijen willen recht op vrije uitloop voor alle dieren in wet

Den Haag – Vrije uitloop voor alle koeien, varkens en kippen moet wettelijk worden vastgelegd. Dat zegt Rik Grashoff, Tweede Kamerlid van GroenLinks. Met PvdA en D’66 bereidt de politicus een initiatiefwetsvoorstel voor, dat volgens Grashoff nog voor het einde van dit jaar wordt gepresenteerd. Volgens het CDA leidt vrije uitloop ”tot een waanzinnige toename van de ammoniakuitstoot.”

Grashoff realiseert zich dat de zorgvuldige uitvoering met name voor varkens en kippen wel eens jaren in beslag kan nemen. ”Als de wet wordt aangenomen, is in ieder geval het principe verankerd, de bestemming bepaald”, aldus Grashoff. ”De route en het looptempo kunnen dan later worden ingevuld. Als we nu niet aan de slag gaan, zullen ook de koeien straks geen van allen ooit daglicht zien.”

Tweede Kamerlid Ger Koopmans van het CDA is alvast tegen een wet waarin vrije uitloop is vastgelegd. ”De ammoniakuitstoot zal waanzinnig toenemen. Nederland zal niet meer kunnen voldoen aan Europese richtlijnen. Niemand die echt van de natuur houdt steunt een dergelijk voorstel.” Janneke Snijder van de VVD vindt het ook geen goed plan. Volgens haar is het dierenwelzijn blijkens verschillende onderzoeken lang niet altijd gebaat bij vrije uitloop.

Rundveehouders worden wat Grashoff betreft per ommegaande verplicht vrije uitloop voor hun vee te faciliteren. Voor varkenshouders en kippenhouders kan een zorgvuldige uitrol wel eens over een aantal jaren worden uitgesmeerd.

”Ik begrijp ook dat een boer met een nieuwe stal deze eerst af moet schrijven. Deze boer moet zich echter wel zo vroeg mogelijk realiseren wat de toekomst is.”

Grashoff erkent dat toepassing van de wet een fors deel van de productie van de intensieve veehouderij uit Nederland zal verdwijnen. De Delftenaar vindt het echter een natuurlijke ontwikkeling. Zoals de scheepsbouw en textielindustrie verdwenen, is het nu tijd dat wat economen ’creatieve vernietiging’ noemen nu toeslaat bij de landbouw.

”Nederland kent hoge lonen, weinig ruimte en hoge grondprijzen. De Nederlandse economie moet zich dus richten op een hoge toegevoegde waarde en niet op concurrentie op kostprijs. Het is een feit dat Nederlandse boeren alleen met het buitenland kunnen concurreren als ze dieren alsof het producten zijn levenslang opsluiten.”

Grashoff zegt niet bang te zijn dat als de consumptie van vlees doorzet de productie door landen wordt overgenomen waar dierenwelzijn veel minder wordt gerespecteerd. ”Dat is het eeuwige dooddoende argument dat wordt ingebracht. Als we daar vanuit gingen was de slavernij, waarmee de bio-industrie duidelijk verwantschap vertoond, ook nooit opgeheven.”

Nederland is volgens Grashoff een trendsetter in de veehouderij. ”Nederland kan juist met deze wet een nieuwe standaard zetten.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    hoezo vrije iutloop voor dieren als het personeel van sommige winkelketens in het magazijn moet pauzeren wat ook als kantine diend zonder vrij uitzicht AH dan heb je toch wel een sticker voor je kop

Of registreer je om te kunnen reageren.