Home

Nieuws

Partij voor de Dieren: hekken tegen damherten

Haarlem - De Partij voor de Dieren (PvdD) pleit ervoor goede hekken rond de Amsterdamse Waterleidingduinen te plaatsen en voorzieningen te bouwen waardoor loslopende herten de duinen weer kunnen inkomen.

Op die manier wil de partij de overlast door damherten voor het verkeer, omwonenden en boeren tegengaan.

De fracties van de PvdD in de gemeenteraad van Amsterdam en Provinciale Staten van Noord- en Zuid-Holland maakten dat voorstel dinsdag bekend. De partij vindt het "te gek voor woorden" dat de provincie Noord-Holland de overlast wil bestrijden door het afschieten van damherten. Dat staat in het Faunabeheerplan van de provincie. De gemeente Amsterdam, eigenaar van de Amsterdamse Waterleidingduinen, moet nog een besluit daarover nemen.

Volgens de PvdD kan een goed hek rond het gebied de overlast voorkomen. Het hek rond de Waterleidingduinen vertoont nu nog hiaten. Op een aantal plaatsen langs het 2,4 meter hoge hek is duinvervorming, waardoor de herten eroverheen kunnen springen. Op die plaatsen zou het hek moeten worden verplaatst of uitgegraven.

De partij pleit ook voor zogeheten 'intreedplaatsen'. Herten die buiten het terrein zijn gekomen, kunnen er weer inkomen door een opstap aan de buitenkant van het hek. Volgens de partij worden regelmatig herten gezien die in paniek een plek zoeken om de duinen weer in te komen. Daarnaast zouden de de herten een groter leefgebied moeten krijgen door het maken van een verbinding tussen de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

De provincie Noord-Holland vreest een onacceptabele groei van de populatie damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een deskundige van onderzoeksinstituut Alterra UR uit Wageningen zei dinsdag dat die groei moeilijk is te voorspellen. Op een bepaald moment zal de populatie niet meer verder groeien en zichzelf op een natuurlijke wijze in stand houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.