Home

Nieuws

PT: test CO2-systeem toont geen gebreken

Zoetermeer – Het Productschap Tuinbouw is tevreden met uitkomsten van een praktijktest van het nieuwe CO2-sectorsysteem. Het PT liet 25 glastuinders werken met het systeem.

In de testgroep waren verschillende gewassen opgenomen en bestond er variatie in gebruik van WKK of warmte van derden. Het PT stelt in stukken van de sectorcommissie energie dat telers gemiddeld 25 minuten bezig waren met de testinvoer.

Het CO2-sectorsysteem is onderdeel van de tegenprestatie van de glastuinbouw voor het verlaagde energiebelastingtarief. In dit kostenvereveningssysteem worden glastuinders geprikkeld extra maatregelen tegen CO2-emissie te nemen.

De vraag is hoe zwaar de CO2-maatregel op de sector zal drukken. Alle glastuinders zullen naar rato van gasverbruik moeten bijdragen aan een collectieve overschrijding van een CO2-plafond. Dat zal beperkt zijn, omdat de sector goed op koers ligt met de CO2-emissieprestatie.
De invoering van het systeem lijkt aanstaande. De ministerraad heeft onlangs ingestemd met het systeem. De Eerste Kamer moet de wetswijziging nog goedkeuren en de PT-verordening moet nog door de overheid worden goedgekeurd.

De onderhandelingen met de rijksoverheid over het CO2-sys­teem na 2012 zijn op ambtelijk niveau in het eindstadium gekomen, maar nog niet geheel afgerond, meldt het PT. Verwacht wordt dat de normen vanaf 2013 scherper zijn. De sector wil een nieuw scherper vereveningssysteem voorleggen aan tuinders.

Of registreer je om te kunnen reageren.