Home

Nieuws 1 reactie

PBL: natuur lijdt onder bezuinigingen

Den Haag – De bezuinigingen op de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) leiden tot een verslechtering van de natuurkwaliteit. Doelmatiger gebruik van de beschikbare middelen kan dit gedeeltelijk compenseren.

Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een door het kabinet gevraagde ’quick scan’ van het natuurbeleid. Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) wil zo’n tweederde op het budget van de EHS korten. Met de provincies, die het natuurbeleid uitvoeren, is hij momenteel in overleg over hoe het resterende geld moet worden ingezet.

In een toelichting op het rapport zei PBL-directeur Maarten Hajer vandaag dat er met dit budget meer mogelijk is dan verwacht. Met een integrale aanpak gericht op milieu- en waterkwaliteit, meer inzet van ruilgronden en financiële hulp van andere partijen kan een aanzienlijk deel van het negatieve effect van de bezuinigingen te niet worden gedaan.

Bleker ziet in de quick scan het bewijs dat het mogelijk is met relatief weinig geld een ’hoog resultaat’ te bereiken. ”Het kan dus, een compactere, slimmere EHS, waar wij ons ecologisch niet voor hoeven te schamen”, zei de staatssecretaris in een reactie. Bleker hoopt meer geld voor natuur beschikbaar te krijgen onder het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Een addertje onder het gras is dat mogelijk het aantal juridische processen over natuur zal toenemen. Hoe dan ook leiden de bezuinigen ertoe dat Europese doelen verder uit het zicht raken. Als gevolg daarvan, zo verwacht het PBL, zullen maatschappelijke organisaties vaker uitbreidingen van veehouderijen of andere potentieel schadelijke economische activiteiten bij de rechter aanvechten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik zien het lijk al drijven! Al aangekochte gebieden die nog te droog bennen motten dus nat gemaakt worden en dat zal dan weer het ganzenprobleem groter gaan maklen dan het nou al is. Want boeren, jagers en natuurbeheerders verdommen het al jarenlang om de nesten van die beesten fatsoenlijk te beheren. Dat zou Bleker dus bindend aan alle grondeigenaren/gebruikers en Wbe's motten opleggen. Want dat bennen de veroorzakers van alle ellende! En laten jagers en natuurorganisaties ook de landbouwschade maar lappen. Dan gane we misschien nog eens naar een écht verantwoord natuur- en faunabeheer toe!

Of registreer je om te kunnen reageren.