Home

Nieuws 271 x bekeken 1 reactie

’Overheid verbluffend stil over veehouderij’

Wageningen – De veehouderij in Nederland behoort tot de beste en meest vooruitstrevende ter wereld. Maar de sector staat onder zware druk door uitbraken van dierenziekten, discussie over megastallen en kiloknallers en aantasting van natuur en milieu. Het grote publiek, en een aantal politieke partijen, is negatief over de veehouderij. ”De stilte van de zijde van beleidsmakers mag dan ook verbluffend heten, net zoals dat bij de aanpak van de Q-koorts het geval was.”

Dat schrijven hoogleraar duurzame ontwikkeling en ex-senator Rudy Rabbinge en ex-milieuminister en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid Pieter Winsemius in de bundel Over zorgvuldige veehouderij. De bundel bevat dertig essays van 62 wetenschappers over alle aspecten van het veebeleid. Staatssecretaris Henk Bleker heeft de bundel dinsdag in ontvangst genomen.

De bundel is een initiatief van de Wageningen Universiteit (WUR), waar de meeste kennis over veehouderij in Nederland verzameld is. WUR-bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen: ”Tegenstanders van de intensieve veehouderij willen flinke krimp, of zelfs een algeheel verbod. Maar het gaat niet aan om slechts één straatje schoon te vegen.”

Dijkhuizen noemt als voorbeeld het verbod op nertsenfokkerij in Nederland. ”Daar is niemand iets mee opgeschoten en de nerts al het minst. De vraag naar bont neemt zelfs weer toe en nu komt het product uit landen als Polen en China. Zeker is dat het dierenwelzijn daar heel ver beneden ’Amsterdams peil’ ligt. Het lijkt mooi, maar die kant moeten we dus niet op.”

Volgens de wetenschappers moet Nederland aan de rest van de wereld laten zien ”hoe melk, eieren en vlees efficiënt geproduceerd kunnen worden, zonder dat de omgeving zich daarover zorgen moet maken.” Nederland kan volgens hen toonaangevend zijn in het verzinnen van oplossingen voor de toenemende vraag naar dierlijke producten, die zich de komende decennia mondiaal zal voordoen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Welke methodiek ook bedacht wordt, ik ben van mening dat een kosten dekkende opbrengst de eerste vereiste is om boeren tot investeren in al de mooie >verbeteringen< toe te passen.

Of registreer je om te kunnen reageren.