Home

Nieuws

Oppositie kleurt Groningse kaart anders in

Groningen – De oppositie van CDA, VVD en Christenunie in Groningen wil met een alternatief plan ruimte bieden voor ontwikkeling van de intensieve veehouderij.

Intensieve bedrijven kunnen volgens het initiatiefvoorstel onder bepaalde voorwaarden wel uitbreiden.

Het alternatief van de oppositiepartijen gaat minder ver dan het voorstel dat nu op tafel ligt en waarover Provinciale Staten op 9 maart een besluit nemen. Volgens dat plan is uitbreiding van bedrijven voor twee derde van de bedrijven niet meer mogelijk.

De oppositie heeft een nieuwe kaart gemaakt waarin veel minder gebieden wit zijn gemaakt – waar uitbreiding het strengst wordt beperkt. Daardoor zijn de gebieden waar ontwikkeling mogelijk is groter, terwijl in het alternatieve plan ook de uitbreidingsmogelijkheden per bedrijf ruimer zijn. In het alternatief wordt vastgelegd dat ondernemers altijd met een persoonlijk gesprek aan de keukentafel hun plannen aan de overheid kunnen uitleggen. Volgens het alternatieve plan kunnen bedrijven uitbreiden tot een oppervlakte van maximaal 10.000 vierkante meter.

De Groningse Partij voor de Dieren heeft in een reactie gezegd dat met het alternatieve plan de deur wordt opengezet voor zogenoemde megastallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.