Home

Nieuws 343 x bekeken

Opnieuw record export, opmars Scandinavië

Den Haag – Nederland heeft in 2010 opnieuw een record geboekt waar het om export van verse groente en fruit gaat. Dat blijkt uit cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB).

In totaal ging in het afgelopen jaar 3,1 miljoen ton de grens over, in 2009 was dat nog 3 miljoen ton, een stijging van 3 procent.

In beide productgroepen is een stijging waar te nemen. Maar de export van fruit groeide het hardst, van 280.000 ton in 2009 naar ruim 340.000 ton in 2010, een toename van 23 procent. De groente-export nam toe met een kleine procent tot een totaal volume van 2,7 miljoen ton.

Duitsland blijft de belangrijkste afnemer, met 30 procent van het totale volume. Al moet de grootverbruiker het Verenigd Koninkrijk voor laten gaan als het om de import van fruit gaat. De Britten nemen 18 procent van het fruitaandeel voor hun rekening, Duitsland 17 procent.

Meer opvallend is de toename van de export naar Zweden, Denemarken en Noorwegen. Zweden heeft Italië van de vierde plaats verdrongen. In totaal namen de Zweden 120.000 ton Nederlandse groente en fruit af, een toename van 14 procent ten opzichte van 2009. Ook Denemarken laat een spectaculaire groei van 23 procent zien tot 58.000 ton in 2010.

Voor Noorwegen is de groei iets bescheidener. De uitvoer naar het land steeg met 1.000 ton. Van de landen buiten de EU is Noorwegen de tweede importeur, na Rusland, waarnaar de export eveneens flink steeg. Op de derde plaatst staat de Verenigde Staten.

Of registreer je om te kunnen reageren.