Home

Nieuws 195 x bekeken

’Oogstschade Moerdijk is in elk geval gedekt’

Dordrecht – LTO Noord is blij met de toezegging van het ministerie van ELI dat er een schadeloosstelling komt voor de getroffen telers in het gebied rond Moerdijk.

Met 1,1 miljoen euro is in elk geval de oogstschade gedekt.

Dat zegt voorzitter van de regio Zuid-Holland-Zuid, Arie Verhorst. ”Met dit bedrag kunnen we vooruit. Als ik kijk naar de taxatierapporten die tot nu toe zijn opgemaakt, dan moeten we met dit bedrag een heel eind kunnen komen.”

Eerdere inschattingen van 4 tot 5 miljoen euro schade hadden betrekking op de waarde van product op het land op het moment dat de zone nog niet was vrijgegeven door het ministerie, geeft Verhorst aan.

Wel geeft hij toe dat er meer schade is geleden dan oogstschade alleen. ”We hebben natuurlijk ook te maken gehad met imagoschade, de export is moeilijk geweest, machines hebben stilgestaan en arbeid is een tijd niet ingezet. Ook dat heeft geld gekost.”

Toch verwacht hij dat de meeste telers, als ELI het bedrag daadwerkelijk uitkeert, genoegen zullen nemen met de schadeloosstelling. ”Er zullen telers zijn die alsnog Chemie-pack aansprakelijk willen stellen, daarover moeten we nog in gesprek.”

Verhorst verwacht dat de onderhandelingen met ELI binnen een maand afgerond kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.