Home

Nieuws 928 x bekeken 2 reacties

Onderzoek biologisch alternatief grondstomen

Zoetermeer - WUR Glastuinbouw bereidt een onderzoek voor naar een biologisch alternatief voor grondstomen.

Grondontsmetting door stomen kost jaarlijks ongeveer 100 miljoen kubieke meter gas, wat gelijk staat aan 0,18 megaton aan CO2. Voor radijs is daarmee een gasbesparing mogelijk van vijftig procent.

De onderzoekers willen kijken of de biologische methode met organische stoffen een mogelijk alternatief is en wat de effecten zijn op kwaliteit van het product. Op enkele (biologische) glasgroentebedrijven wordt de methode al toegepast en een pilotproef met chrysant en zomerbloemen heeft goede resultaten laten zien.

Uit het onderzoeksvoorstel voor de sectorcommissie energie van het Productschap Tuinbouw blijkt dat de effectiviteit meerjarig wordt onderzocht. Ook moet de methode economisch haalbaar zijn, maar is het mogelijk dat de methode kan bijdragen aan een verdere vermindering van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Bij het onderzoek zijn drie teeltbedrijven betrokken, waaronder één glasgroentebedrijf. Op deze bedrijven zullen drie jaar lang beide methodes worden vergelijken. Voor het onderzoek is 185.000 euro nodig en goedkeuring van de commissie.

Laatste reacties

  • Aad Baars

    Onderzoeker van der wurff toont eerst na langdurig onderzoeken en een paar ton subsidie aan dat je als kweker niet moet ontsmetten aangezien het effectieve bodemleven dan kapot gaat en de Bodemveerbaarheid enorm laag wordt en dan gaat de volgende pipo gewoon tegen de stroom in voor de ontsmettingbedrijven het tegndeel aantonen . Hoeveel duidelijker moet het worden voordat we stoppen met het serieus nemen van deze dure poppenkast?
    Je steekt meer op van een dagje meedraaien op een kinderdagverblijf want dan is het gemiddelde intelligentieniveau van de mensen om je heen een stuk hoger!

  • B bob

    Baars je hebt wel gelijk maar je houd op deze manier geen vrienden over. waar verdien jij je brood mee?

Of registreer je om te kunnen reageren.