Home

Nieuws 262 x bekeken

Olieprijs stijgt tot boven 100 dollar

Londen – De olieprijs is donderdag tot boven de 100 dollar (€ 72,83) per vat gestegen. De markt is ongerust door de situatie in Libië en vreest dat de onrust kan uitzaaien naar andere, grotere olieproducerende landen in de regio, zoals Saudi-Arabië.

De markt is ongerust door de situatie in Libië en vreest dat de onrust kan uitzaaien naar andere, grotere olieproducerende landen in de regio, zoals Saudi-Arabië.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg donderdag omstreeks 10.00 uur met 4,4 procent tot 102,41 dollar per vat (van 159 liter). Het is voor het eerst sinds begin oktober 2008 dat de olieprijs hoger staat dan 100 dollar. De prijs van Brentolie steeg met 5,9 procent tot 117,80 dollar per vat.

Economen zijn bezorgd dat de sterk stijgende olieprijs de inflatie zal aanwakkeren en het economisch herstel kan remmen. Beleggers wereldwijd reageerden nerveus op de fors oplopende olieprijs. De beurzen in Azië en Europa stonden op verlies.

Door de onrust in Libië is de Libische olieproductie al met 400.000 vaten per dag verminderd, aldus berekeningen van persbureau Reuters. Dagelijks produceert het land normaliter ongeveer 1,8 miljoen vaten. Libië heeft de grootste oliereserves van Afrika.

Analisten van de Japanse zakenbank Nomura verwachten dat de olieprijs kan stijgen tot 220 dollar per vat als de onrust zich verspreidt naar andere olieproducerende landen in het Midden-Oosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.