Home

Nieuws 1 reactie

OIE meldt besmettelijke paardenziekte in Nederland

Den Haag – Bij zeven paarden op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland is in augustus Equine Pirosplasmosis vastgesteld.

Dat heeft het Ministerie van Landbouw gemeld bij de werelddiergezondheidsorganisatie OIE. De besmettingen zijn al aan het licht gekomen bij een prevalentie-onderzoek bij driehonderd paarden. De zeven besmette dieren vertoonden geen klinische verschijnselen. Er zijn verder ook geen maatregelen genomen. Het is voor het eerst dat de ziekte in Nederland is aangetroffen.

Equine Piroplasmosis is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door parasieten die de rode bloedcellen aanvallen. De ziekte wordt verspreid door teken. Kenmerken van de ziekte zijn koorts, uitdroging, gewichtsverlies en gele slijmvliezen. Ongeveer 20 procent van de geïnfecteerde dieren gaat dood aan de ziekte. Sommige dieren worden drager van de ziekte.

Hoewel de besmettingen al eind september zijn vastgesteld door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) heeft het Ministerie van Landbouw de bevindingen pas vandaag gemeld bij de OIE.
Equine Piroplasmosis komt onder andere voor in Zuid-Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Slecht nieuws voor Henk Bleker!

Of registreer je om te kunnen reageren.