Home

Nieuws 390 x bekeken

Nutreco voorziet hogere voerprijzen

Amsterdam – Nutreco, houdstermaatschappij voor Hendrix UTD (mengvoer) en Trouw Nutrition (speciaalvoer, premixen), voorziet voor 2011 verder stijgende grondstofprijzen welke vrijwel in het geheel worden doorberekend aan boeren. Dat bleek tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2010.

De omzet van het beursgenoteerde bedrijf is in 2010 door betere marges op de visvoermarkt, hogere volumes voor speciaalvoer en premixen en acquisites 9,5 procent gestegen tot 4,9 miljard euro. De nettowinst van de voer- en vleesproducent steeg 21,5 procent tot 113 miljoen euro. Het bedrijf claimt een oorlogskas van 500 miljoen euro voor overnames.

"Er zijn meer indicatoren die wijzen op een stijgende prijs voor soja en granen, dan een dalende”, aldus bestuursvoorzitter Wout Dekker. Tijdens vorige scherpe prijsstijgingen van graan en soja is het businessmodel volgens financieel directeur Cees van Rijn bestand gebleken tegen hoge grondstofprijzen. “Omdat we de prijzen door kunnen berekenen." Omdat de markten voor soja en granen wereldmarkten zijn, zullen concurrenten ook gedwongen zijn de prijzen te verhogen. De marges op met name mengvoer zijn volgens analisten relatief dun, en bieden inderdaad weinig ruimte voor het absorberen van hoge grondstofkosten. Volgens Dekker maken grondstofkosten van de totale kosten afhankelijk van het product 70 tot 80 procent uit. "En voor boeren maken de voerkosten weer 70 procent uit", aldus Dekker, die denkt dat de vleessector op termijn genoeg groeipotentieel heeft hogere kosten aan te kunnen.

De omzet aan speciaalvoer en premixen steeg in 2010 6 procent tot ruim 1,06 miljard euro. De brutowinst steeg ruim 11 procent tot 88,1 miljoen euro. De stijging is het gevolg van hogere volumes; het prijsniveau daalde 1,8 procent. Nutreco profiteerde ook van de overname van Fri-Ribe in Brazilië. Het bedrijf investeert in 2011 in een nieuwe fabriek in de Voronesj regio in Rusland, maar deze komt pas in januari 2012 af en draagt daarom in 2011 nog niet bij aan verdere groei. De mengvoerdivisie noteert een omzetplus van 13,5 procent, en komt daarmee uit op 1,1 miljard euro. De cijfers vertekenen echter. Het grootste deel van de groei, meer dan 12 procentpunt, komt voort uit de aankoop van de Spaanse en Portugese mengvoeractiviteiten van Cargill. De marge op mengvoer steeg enorm: de brutowinst van Nutreco steeg in Europa van 1,6 naar 24 miljoen euro. Boeren kregen volgens Nutreco betere prijzen voor vlees, eieren en melk waardoor de voerprijs omhoog kon worden gebracht. Op de Spaanse en ook Nederlandse markt blijft de afzet onder druk staan: de vleessector heeft het zwaar en de veestapel neemt niet toe. De vleesactiviteiten van Nutreco in Spanje laten een minimale min optekenen. De omzet kwam uit op 961 miljoen euro.

De omzet aan visvoer steeg 18 procent tot 1,3 miljard euro door zowel een goede afzet in Chili als Noorwegen. De laatste drie jaar stond de omzet juist onder druk door aanhoudende ziektedruk op de zalmteelt in Chili. In Chili verkocht Nutreco 30 procent meer zalmvoer dan een jaar eerder.

Voor de Nederlandse markt verwacht Dekker druk op de afzet van voer aan varkensboeren, terwijl de markt voor pluimveevoer en rundveevoer er beter voor staat. Dekker noemt de situatie van de Nederlandse varkenshouderij tragisch: "In Nederland heeft Nutreco aan de mengvoerkant Hendrix UTD. De varkensindustrie zit in zwaar weer, buiten hun eigen schuld om. De wereld is niet rechtvaardig. Nederlandse boeren horen tot de top van de wereld, ook als het op duurzaamheid aan komt. (-) De bestemming van varkensrechten zal cruciaal zijn voor het in stand houden van de varkensstapel. Je hebt wijkers en blijvers. Kopen de blijvers de rechten op, dan zie ik boeren die misschien vier of vijf bedrijven hebben. Twee bedrijven bijvoorbeeld die helemaal produceren voor dat hele mooie concept van Vion en Albert Heijn, en twee bedrijven voor de ontwikkeling van concepten, zoals bacon voor het Verenigd Koninkrijk. Of verdwijnen de rechten met de stoppers?”

De oorlogskas is volgens financieel directeur Van Rijn gevuld met 500 miljoen euro. Dekker voegt hieraan toe dat Nutreco in Nederland, Spanje en Canada activiteiten wil consolideren, terwijl in met name Rusland, China en Brazilië wordt gezocht naar acquisities. Nutreco is volgens Dekker met verschillende partijen reeds in een “afrondende fase” beland. Binnenkort zal Nutreco een acquisitie in China aankondigen. In de periode van het jaar 2000 tot 2010 steeg de totale productie van voer in China 109 procent, aldus Nutreco, terwijl in Brazilië en Rusland de voerproductie met 62,3 en 14,6 procent. De acquisitie van visvoer- en garnaalvoerproducent Tomboy Aquafeed vorig jaar geldt als springplank naar de rest van Azië, aldus Dekker. Over welke periode de 500 miljoen bij voorkeur wordt uitgegeven wil Van Rijn niets kwijt. In 2010 gaf Nutreco 35 miljoen euro uit aan capaciteitsuitbreiding van bestaande productiefacaliteiten. “In 2011 zal dit bedrag zeker opnieuw worden gehaald”, aldus Van Rijn. “Minimaal 35 miljoen”, aldus Dekker.

Volgens Van Rijn loopt Nutreco op pensioengebied geen risico meer anders dan de premie die jaarlijks wordt afgedragen aan Aegon Levensverzekering NV. Vanaf 1 januari is het pensioenschema bij Aegon Levensverzekering NV ondergebracht. Van Rijn zelf maakte gisteren bekend op 30 september na 10 jaar af te treden als financieel directeur. Zijn vervanger is Gosse Boon, die eerder topposities bekleedde bij Unilever in de VS, Chili en Brazilië Johnson Diversey in Nederland. Van 2006 tot 2009 was Boon financieel directeur van de Van Gansewinkel Groep. Boon trad al in juni in dienst bij Nutreco als procesverbeteraar. Boon zit tevens in de Raad van Toezicht van Vion Food Group.

Nutreco geldt naar eigen zeggen als één van de 10 grootste agrarische concerns wereldwijd. Het bedrijf telt 120 fabrieken in 30 landen en biedt emplooi aan circa 10.000 mensen. Op 21 april presenteert het bedrijf n een zogeheten “trading update” resultaten over het eerste kwartaal van 2011.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.