Home

Nieuws

Noordelijke landbouw klaar voor klimaatverandering

Meppel – De noordelijke land- en tuinbouw kan de verwachte klimaatverandering aan. Veel maatregelen kunnen worden genomen met behoud van het teeltplan.

Dat staat in het rapport Klimaat en landbouw Noord-Nederland dat is aangeboden aan staatssecretaris Henk Bleker.

In een veranderend klimaat moeten agrarisch ondernemers rekening houden met meer hittegolven, hogere gemiddelde temperatuur en vaker extreme regenval.

Een van de voordelen van de veranderde omstandigheden is dat de aantasting door phytophthora waarschijnlijk minder wordt, maar andere ziekten en plagen komen wellicht juist meer voor.
Er komen mogelijkheden voor nieuwe gewassen. Maar het ligt niet voor de hand dat door een veranderend klimaat op korte termijn al verandering in het teeltplan optreedt.

In zeer lokale zoute gebieden in de kuststreek van het noordelijk zeekleigebied en laaggelegen delen van het Oldambt, de Veenkoloniën en het Veenweidegebied komen wellicht sneller gewassen beschikbaar die zich beter aanpassen aan de lokale omstandigheden.

Ui en peen in het zeekleigebied en zetmeelaardappelen in de Veenkoloniën kunnen op termijn in aanmerking komen om te worden vervangen door minder droogte- en hittegevoelige teelten. Een mogelijke optie in de Veenkoloniën is de teelt van zonnebloemen. Volgens het rapport moet de overheid bijdragen aan het veranderingsproces.

Of registreer je om te kunnen reageren.