Home

Nieuws

Nog onvoldoende zetels voor verbod ritueel slachten

Den Haag – De Partij voor de Dieren heeft vooralsnog te weinig steun voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.Dat bleek donderdagochtend tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het initatiefwetsvoorstel van fractievoorzitter Marianne Thieme wordt in elk geval gesteund door SP, Groenlinks, D66 en PVV. Omdat CDA, Christenunie, SGP tegen zijn, is voor een meerderheid de stem van VVD of PvdA nodig.

In een eerder schriftelijk overleg over het plan liet de VVD weten geen voorstander te zijn van een algeheel verbod op onverdoofd slachten. Dat zou een te grote inperking zijn van de godsdienstvrijheid. Tot diezelfde conclusie komt ook de Raad van State, die wetsvoorstellen altijd van een advies voorziet. In het debat sprak liberaal Janneke Snijder zich echter niet expliciet uit over haar positie.
Hoe PvdA uiteindelijk zal gaan stemmen, is nog minder duidelijk. Kamerlid Tjeerd van Dekken sprak in zijn maidenspeech de wens uit dat het streven naar meer dierenwelzijn kan samengaan met het handhaven van godsdienstvrijheid.

Het debat is nog niet afgerond. Na het reces reageren Thieme en staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) op de gestelde vragen. Pas daarna wordt er gestemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.