Home

Nieuws

Nieuwe ruime nitraatregels laten nog op zich wachten

Zoetermeer – Voorstellen voor nieuwe ruimere richtlijnen voor nitraat in bladgroente zijn in februari opnieuw niet tot stemming gekomen.

Het permanente comité van de Europese Commissie zou begin deze maand over de nieuwe richtlijnen stemmen, maar het is uitgesteld. Volgens het Productschap Tuinbouw (PT) is er verschil van inzicht tussen Europese lidstaten. Daarbij spelen mogelijk ook politieke handelsmotieven een rol.
De voorstellen betekenen een verruiming van de norm voor spinazie naar 3.500 milligram per kilo product. Dat was 2.500 in de zomermaanden. Die norm werd in augustus 2010 overtreden toen Tsjechië een partij Nederlandse spinazie aantrof met 3.034 milligram per kilo product. Die partij zou voldoen aan de nieuwe norm.

De Nederlandse VWA houdt overigens andere normen aan voor Nederlandse consumptie van spinazie. Nederland mag ruimere normen voeren door de teeltomstandigheden. Die derogatie liep in 2009 al af. Toen werden nieuwe normen al verwacht.

De nitraatvoorstellen bevatten ook een nitraatnorm voor rucola. Uit voorstellen blijkt dat die wisselen tussen 5.000 milligram per kilo in de zomer en 6.000 milligram per kilo rucola in de winter. Niet alle rucola valt onder die norm. ”Dat is nog wel punt van discussie”, laat het PT weten.
Verruiming van de nitraatnormen zijn mogelijk omdat de voordelen groter zijn dan mogelijke voedselveiligheidsrisico’s.

Russische normen voor nitraat zullen bij verruiming in de EU nog verder afwijken. Dat hindert Nederlandse export.

Of registreer je om te kunnen reageren.