Home

Nieuws

Nieuw-Zeeland: minder schapen voor hogere prijzen

Auckland - Een beperkt aanbod van schapen leidt tot stijgende prijzen op de wereldmarkt. Dat meldt het economisch instituut Lamb and Beef New Zealand.

Ondanks een traag herstel van de economie zowel in Europa als in de Verenigde Staten signaleren de Nieuw-Zeelanders stijgende schapenprijzen in het buitenland. De verwachting is dat de prijzen van lammeren voorlopig op een goed en stabiel niveau blijven door een beperkt aanbod. Lamb and Beef New Zealand gaat er van uit dat er dit seizoen 19,3 miljoen lammeren worden geëxporteerd.

Het gaat om een daling van 7,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Reden voor deze daling is het ongunstige weer tijdens de lammertijd. De lammeren worden dit jaar in Nieuw-Zeeland vanwege een beperkt aanbod duidelijk duurder verkocht. Ondanks een lager aantal te exporteren lammeren blijven de inkomsten naar verwachting gelijk met vorig jaar op zo’n 1,5 miljard euro.

Reden voor deze prijsstijging lijkt de gedaalde export vanuit Australië. In seizoen 2009-2010 nam de export van schapen uit Australië met 24 procent af. Naar verwachting daalt de export dit seizoen nog eens met 11 procent. Het gaat om een totale afname van 46.000 ton. Ter vergelijk: vorig jaar voerde Nieuw-Zeeland in totaal 63.000 ton schapenvlees uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.