Home

Nieuws 195 x bekeken

Nervositeit op groeimarkt

Den Haag – Het agrarisch bedrijfsleven volgt gespannen de ontwikkelingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het exportbelang van de regio is in de afgelopen jaren sterk toegenomen, en staat door de onlusten onder druk.

De handel met Libië ligt stil. Egypte komt na de val van Moebarak weer voorzichtig terug in de markt. Kredietverzekeraar Atradius meldt geen verzekeringen af te sluiten voor Libië en Jemen. Voor Tunesië, Egypte en Bahrein geldt nog de hoogste alarmfase.

Precieze cijfers voor het belang van de regio voor de Nederlandse land- en tuinbouw zijn lastig te krijgen. In de statistieken zijn veelal combinaties gemaakt. Bedrijven zijn terughoudend om – concurrentiegevoelige – informatie te verstrekken.

De Nederlandse zuivel zette in 2010 voor 468 miljoen euro af in de regio; dit komt overeen met 10,5 procent van de totale export. Vooral het belang van Saoedi-Arabië, de Arabische Emiraten en
Algerije neemt toe. Libië nam vorig jaar voor 47 miljoen euro af, blijkt uit PZ-cijfers.

Nederland verkocht in het seizoen 2009/2010 ruim 250.000 ton pootaardappelen aan landen in de regio. Dit is een derde van de totale export.

Fokvee bereikt – zelfs ten tijde van de onlusten – nog Egypte. Veepro meldt nog steeds een goede vraag uit de regio. Libië is wel uit de markt.

In de tuinbouw zijn nogal wat bedrijven met investeringen in de regio, met name in Marokko. De situatie is daar nog redelijk stabiel, meldt de sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.