Home

Nieuws 996 x bekeken

Nederland haalt dadels van markt met hepatitis A

Den Haag – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft opnieuw Algerijnse dadels van de markt gehaald vanwege besmetting met hepatitis A. De VWA heeft de vondst gemeld via het Europese meldingssysteem RASFF.

Het gaat om een partij die werd ingevoerd via Frankrijk en uitgevoerd naar België, Duitsland, Griekenland, Nederland, Spanje en Suriname.

De VWA meldde ook in december een vondst van hepatitis A in een partij dadels uit Algerije. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert dadels en vijgen sterker op besmetting met het hepatitisvirus middels een monitoringsprogramma. Eerder deed de VWA een onderzoek naar hepatitis in zachtfruit, maar daarin werd niets aangetroffen.

Onderzoek naar hepatitis op fruit was altijd lastig, maar nieuwe methoden brengen standaardonderzoek dichterbij. De vondsten op fruit moeten tot meer inzicht leiden in de risico’s van hepatitis voor mensen. De VWA heeft het type virus rondgestuurd naar Europese autoriteiten. Die kunnen dat vergelijken met virussen bij patiënten. De meeste patiënten het hepatitis krijgen de besmetting na bezoek van risicolanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.