Home

Nieuws

Nederland doet mee aan nieuwe weersatelliet

De Bilt - Nederland gaat definitief deelnemen aan het Europese programma voor een nieuwe generatie weersatellieten. Dat heeft het KNMI zaterdag bekendgemaakt.

Deze nieuwe serie weersatellieten, Meteosat Third Generation genaamd, moet in 2018 operationeel worden en zeker 25 jaar dienst doen. Ze volgen de Meteosat Second Generation op, waarvan de beelden bij het grote publiek bekend zijn van de weerpresentaties op televisie.

Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) ging in december 2010 al akkoord met de Nederlandse deelname aan het project. Maar met de plaatsing van de handtekening van België is de realisering van het project nu helemaal gewaarborgd, zo stelt het KNMI.

De kosten van het totale programma bedragen ongeveer 2,4 miljard euro. Hieraan draagt Nederland tot 2037 zo'n 106 miljoen euro bij.

De European Space Agency ESA ontwikkelt en bouwt de satellieten en de instrumenten aan boord. Eumetsat, een samenwerkingsverband van 26 Europese landen, exploiteert de satellieten.

De derde generatie Meteosat moet veel gedetailleerder informatie leveren dan zijn voorgangers. De beelden zijn van een hogere resolutie, komen sneller en vaker beschikbaar en bieden meer informatie over de atmosfeer. Dat zal zeker zijn vruchten afwerpen bij de weersverwachtingen en het in kaart brengen van de luchtkwaliteit, zo voorspelt het KNMI. Ook voor de verwachtingen van extreem weer, zoals zwaar onweer, kunnen de nieuwe Meteosat-satellieten veel gaan betekenen.


Of registreer je om te kunnen reageren.