Home

Nieuws 222 x bekeken 1 reactie

Minister Kamp wil Polen ook belasting laten betalen

Den Haag – Werknemers uit Oost-Europese landen moeten gemeentelijke belastingen betalen, ook als ze hier maar tijdelijk verblijven. Dat vindt minister Henk Kamp van Sociale Zaken.

Kamp was maandag op werkbezoek in de gemeente Westland. Die gemeente wil Oost-Europese inwoners gaan verplichten om zich bij de gemeente in te schrijven, in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA); implicatie daarvan zou zijn dat ze ook lokale lasten moeten betalen.

De minister vindt het initiatief van Westland interessant, licht een woordvoerster van zijn ministerie toe. Gemeentes kunnen zo ook makkelijker de kwaliteit van de huisvesting van Oost-Europeanen controleren; die laat nogal eens te wensen over.

In overleg met andere gemeentes wil Kamp nu bezien of het Westlandse initiatief navolging kan krijgen. Ook onderzoekt hij of de plannen juridisch uitvoerbaar zijn, met name voor werknemers die hier tijdelijk verblijven.

Gemeentes hebben recent bij Kamp aan de bel getrokken vanwege problemen met Oost-Europeanen, die naar Nederland komen om te werken. Sommigen raken werkloos, komen in de dagopvang, of veroorzaken overlast.

Volgens een schatting uit 2009 verbleven destijds 165.000 mensen uit Oost-Europa in Nederland. Het ministerie veronderstelt dat hun aantal sindsdien is toegenomen.

Eén reactie

  • gerstiroma

    ik ben in 1966 op stage geweest voor 3 maanden in een gemeente 35 km verderop, dus in mijn eigen land en moest mij toen al daar in laten schrijven, omdat ik daar de meeste nachtrust genoot

Of registreer je om te kunnen reageren.