Home

Nieuws

Minder bacteriën bij vleeskuikens door diermeel

Marum – Het verstrekken van varkensmeel aan vleeskuikens leidt tot droger strooisel in de stallen van de dieren.

Dit vermindert de kans op de aanwezigheid van bacteriën. Dat is de conclusie van deskundigen tijdens het symposium ’Relatie voeding en antibiotica’ dat LTO Noord en NOP organiseerden.

De Europese Commissie moet zich nog buigen over het toelaten van varkensmeel in voer voor vleeskuikens. Dat is sinds 2002 verboden en zal op zijn vroegst weer in 2014 toegestaan zijn. ”Als die toelating er komt, levert dat droger strooisel op in vleeskuikenstallen dan bij het gebruik van plantaardige eiwitten”, stelt onderzoeker Alfons Jansman van Wageningen UR Lifestock Research.
Droger strooisel vermindert de kans op bacteriën. ”Daardoor kan het gebruik van antibiotica mogelijk afnemen. De relatie tussen droger strooisel en een daling van het antibioticagebruik is nog niet onderzocht”, legt onderzoeker pluimveevoeding Masja Lensing van Agrifirm uit.

De groei van vleeskuikens kan met 0 tot 3 procent dalen door het weglaten van antibiotica volgens Schothorst Feed Research. De voerconversie stijgt daardoor met 1 tot 4 procent volgens het onderzoeksinstituut. ”In de meest extreme gevallen leveren hierboven genoemde factoren een verlies van 6,6 cent per vleeskuiken op. Daarvan moet een kuikenhouder de kosten van een behandeling van zijn dieren met antibiotica nog aftrekken”, zegt Lensing.

Een goede darmgezondheid is ook van groot belang om het antibioticagebuik bij vleeskuikens terug te brengen volgens Jansman.

Of registreer je om te kunnen reageren.