Home

Nieuws

Meer export zal Britse vleesbedrijven schaden

Londen – Meer export van Brits rundvee en -vlees naar andere Europese landen zal vooral de vleesbedrijven in problemen brengen.

De export kan leiden tot hogere veeprijzen maar de vleesbedrijven kunnen die met geen mogelijkheid doorberekenen aan de grote supermarkten die hun voornaamste klanten zijn.

Dat stelt voorzitter Oisin Murnion van de National Beef Association (NBA), de bond van Britse rundveehouders. De NBA ziet export ”als enige mogelijkheid voor het creëren van voldoende concurrentie om de ijzeren greep van de Britse supermarkten op de veeprijzen te breken.” Daarom probeert de bond, samen met het schap Eblex, ook actief de exportmarkten verder open te leggen.

Maar Murnion is ervan overtuigd dat de vleesbedrijven dan in het gedrang komen. ”Grote vleesverwerkers die contracten hebben om elke week grote volumes schapklaar vlees aan de supermarkten te leveren kunnen alleen gelukkig zijn met een door export gedreven verhoging van de veeprijzen als daar een verhoging van de winkelprijs voor vlees tegenover staat. Helaas bereiken ons berichten dat dat in geen geval zal gebeuren. Dat betekent dat de vleesbedrijven worden geconfronteerd met hogere kosten zonder mogelijkheden om dat te compenseren met hogere inkomsten. Dat is weer een voorbeeld van de fundamentele en uiteindelijk schadelijke gevolgen die de dominantie van de supermarkten op de vleesketen heeft.”

Of registreer je om te kunnen reageren.