Home

Nieuws 3 reacties

'Meer armoede door hoge voedselprijzen'

Washington - Wereldwijd zijn in de afgelopen maanden naar schatting 44 miljoen mensen in armoede vervallen door de stijging van de voedselprijzen.

Dat maakte de Wereldbank vandaag bekend.

Volgens de Wereldbank liggen de voedselprijzen momenteel gemiddeld bijna een derde hoger dan een jaar geleden. Daarmee benaderen ze de recordniveaus die in 2008 wereldwijd voor veel problemen zorgden, aldus de ontwikkelingsbank.

De prijs van graan is het afgelopen jaar verdubbeld. Die van maïs nam met bijna driekwart toe. Ook andere belangrijke dagelijkse ingrediënten, zoals groente en bonen, zijn in veel landen aanmerkelijk duurder geworden. Dankzij goede oogsten in Afrika en de slechts bescheiden prijsstijging van rijst is de situatie momenteel echter nog niet zo nijpend als in 2008, stelde de Wereldbank.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    De hoge prijs voor landbouw producten is de oorzaak van de armoede. Dit is voor mij niet te begrijpen, de arme landen zouden toch gebaad zijn bij een goede prijs voor hun landbouw producten? Nu is de prijs goed, lijdt het tot armoede. Bedoelt de schrijver van dit rapport, dat de boeren te veel gaan verdienen, moeten ze weer terug naar de bedelstaf. Zijn de boeren de oorrzaak van de armoede op de wereld of is het een politieke keus? Ik vind, dat het niet getuigt van enig respect voor de mondiale boeren, die hun best doen om iedere mond te voeden, maar de politiek vindt, dat er meer graan in de tank moet dan in de monden. Daar komt bij dat de politiek heeft beslist, dat de markt bepaalt waar het product heen gaat en wat het opbrengt. Helaas de arme koper valt af, de rijke auto bezitter kan mee rbetalen.

  • no-profile-image

    Ik heb op internet gelezen dat voedsel omgerekend in goud prijzen nu in 2011 zeker 20 keer goedkoper is dan 50 jaar geleden. Hoezo dure voedsel prijzen?

  • no-profile-image

    Peerke op deze wijze maak je dus economische groei of anders gezegd een financieële luchtbel. Eens werd alle geld gedekt door goud, nu wordt het gedekt door NIETS en bestaat uit papier en metaal, dat de toegekende waarde bij lange na niet dekt. Na de oorlog had een zilveren gulden ook de waarde aanzilver in zich van fl 1 een gouden tientje was op de goud markt inderdaad fl 10 waard voor dollars etc. gold hetzelfde. De waarde van de euro is zoveel als de klant er voor over heeft. Ik bedoel als het buitenland geen vertrouwen meer heeft in de Euro leveren ze ons eenvoudig minder product voor € 1 dan een dag eerder. We zouden dus kunnen zeggen dat er een internationale inflatie is opgetreden, iedereen krijgt minder eten voor hetzelfde geld dan 2 jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.