Home

Nieuws

Maximale temperatuur warmwaterbehandeling tulp

Lisse - Het tulpenstengelaaltje veroorzaakt sinds enkele jaren hier en daar (economische) schade in de tulpenteelt.

Er bestaat nog geen afdoende bestrijdingsmethode voor deze bollenplaag. In andere bolgewassen en vaste planten is warmwaterbehandeling hiervoor reeds de aangewezen methode. Door PPO Bloembollen is onderzoek gestart naar de mogelijkheid van deze methode voor tulpen. Gebleken inmiddels is dat tulpen beter tegen hoge temperaturen bestand zijn dan tot nu toe werd gedacht.

Een temperatuur van 3 of 4 uur bij 45°C wordt goed doorstaan, mits direct na het rooien wordt gestart met de voortemperatuur (1 week bij 30°C). Bij 46°C trad opbrengstderving op, maar de resultaten van dit onderzoek geven aan dat een verbetering van de opbrengst bij een WWB van 46°C zeker nog mogelijk is. In het vervolgonderzoek wordt dat getoetst, waarbij tevens naar de dodingstemperatuur van het aaltje wordt gezocht.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.