Home

Nieuws 1 reactie

Marges supermarkt onder druk in 2011

Amsterdam – De marges van supermarkten komen in 2011 onder druk te staan. Lonen blijven achter bij prijsstijgingen. De supermarkten blijven bovendien vooral concurreren op prijs. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in een rapport over de detailhandel.

De crisis is voorbij, aldus de Amsterdamse bank, maar consumenten kunnen slechts mondjesmaat hun bestedingen opvoeren. Grondstofprijzen, zoals deze voor graan, suiker en soja, zijn sinds de zomer van 2010 fors gestegen en supermarkten gaan dit nu ten minste voor een gedeelte doorberekenen. Van volumegroei is geen sprake.

De detailhandel krijgt te maken met toeleveranciers die kampen met explosieve stijgingen van grondstofprijzen, maar moet volgens ING ook rekening houden met consumenten die hun inkomen zien dalen. In hoeverre ze de grondstofstijging die hun toeleveranciers te verwerken krijgen, kunnen doorberekenen aan de klant is onzeker.

De omzet van de supermarkten steeg vorig jaar 1,2 procent. In historisch perspectief is dit weinig. Dit jaar zal de omzetgroei door hogere grondstofkosten circa 1,5 procent bedragen. Voedingsspeciaalzaken als slagers en groenteboeren zagen in 2010 de omzet dalen met 3,6 procent. In 2011 zal de omzet naar verwachting met 1 procent dalen.

Volgens Dirk Mulder, sectormanager Handel bij ING, verschillen de marges tussen en binnen supermarktketens enorm. ”Albert Heijn doet het door een sterke logistiek en omloopsnelheid relatief goed met een nettowinstmarge van 5 of 67 procent. Anderen boeken echter maar 1 of 2 procent nettomarge.”

De marges zijn in vergelijk met andere detailhandelsketens, zoals de mode, dun, aldus Mulder. ”In de praktijk ervaren consumenten te weinig onderscheidend vermogen tussen de producten, waardoor prijsdruk aanhoudt.” Het feit dat de supermarktketens nog altijd hoge winstcijfers schrijven, relativeert Mulder. ”De omzetten van de ketens zijn enorm, en dan bereik je met lage percentage hoge absolute cijfers.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    jammer van de I.N.G dat ze niet inzien dat de boer straks geen gled meer heeft om naar de winkel te gaan zullen we de rente percentage ook maar halveren weten ze ook hoe dat voelt als hun loon ook wordt gehalveerd

Of registreer je om te kunnen reageren.