Home

Nieuws 270 x bekeken 3 reacties

MPA-procedure weer opgestart

Zoetermeer – Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft de MPA-procedure tegen de Ierse bedrijven Wyeth en Cara weer opgestart. De procedure heeft een tijd stil gelegen in afwachting van een vonnis in de Ierse procedure.

Die procedure is afgerond met een schikking tussen de partijen. In eerste instantie vordert het PVV ook namens veevoerkoepel Nevedi, LTO, varkenshoudersvakbond NVV en de veehandelarenbond NBHV een verklaring voor recht die erop neer komt dat erkend wordt dat de gedaagde partijen onrechtmatig hebben gehandeld en aansprakelijk zijn voor de schade die de leden van de eisende partijen hebben geleden.

Uiteindelijk eisen de partijen vergoeding van de schade die is geleden. Volgens het PVV komt dat neer op in totaal ruim 7,8 miljoen euro.

De MPA-affaire speelde in 2002. Zeugen bleken minder vruchtbaar door medroxy progesteron acetaat (MPA), een hormoon dat zit in anticonceptiemiddelen. Het Belgische bedrijf Bioland heeft MPA door veevoer gemengd. MPA zit in afval van de farmaceut Wyeth, door Cara verkocht aan Bioland.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hopenlijk heeft Duitsland meer daadkracht om de veroorzaker van de dioxinevervuiling aan te pakken. Als Nederland zich excuseerd , door bijna 9 JAREN de vervuiler inzake die hormooonvervuiling met rust te laten is merkwaardig. Dat zal ook zeker geen schrikbeeld geven richting vervuilers van veevoeder ,als je als Nederland die toch controle moet uitoefenen inzake voedselveiligheid en naar moet handelen zo passief bent , als er voedselverontreiniging is. Vervuilers gaan dan daaraan rechten ontlenen , want die zeggen ook weer Nederland vind het ook allemaaal prima zo !!!!!Wie is er nu nalatig indeze , de overheid of de vervuiler van veevoeders.

  • no-profile-image

    Hopenlijk heeft Duitsland meer daadkracht om de veroorzaker van de dioxinevervuiling aan te pakken. Als Nederland zich excuseerd , door bijna 9 JAREN de vervuiler inzake die hormooonvervuiling met rust te laten is merkwaardig. Dat zal ook zeker geen schrikbeeld geven richting vervuilers van veevoeder ,als je als Nederland die toch controle moet uitoefenen inzake voedselveiligheid en naar moet handelen zo passief bent , als er voedselverontreiniging is. Vervuilers gaan dan daaraan rechten ontlenen , want die zeggen ook weer Nederland vind het ook allemaaal prima zo !!!!!Wie is er nu nalatig indeze , de overheid of de vervuiler van veevoeders.

  • no-profile-image

    Vandaag ook weer ong. 3 uur bezig geweest met inzage geven in het MPA dossier aan de AID. Uiteraard gaan ze veel liever naar de stal om te kijken of de kettingen wel correct hangen bij de dieren en of de spleetbreedtes wel correct zijn bij de roosters. Voedselveiligheid en het fijt dat er zoveel misvormde kinderen geboren worden tengevolge van hormoonstromen in het voedsel interesseerd ze niet. Te gevoelig en uiteraard die verantwoording ligt elders!!! Maar bij wie dan vraag ik me af !!!!! Verbaasd waren ze wel dat er gebruikt gemaakt wordt van laboratoria die geen erkenning hebben als het om voedselveiligheid gaat , maar ach ze hebben ook maar een opdracht om de monsters daar te laten onderzoeken. Het grote voordeel is als men het doet op laboratoria die geen accredatie hebben dat ze naar eigen inzicht ook monsters kunnen weggooien en zodoende hormoonstromen buiten de aandacht kunnen houden. Laboratoria die erkend zijn mogen n.l. geen monsters weggooien volgens de regelgeving van accredatie. Hormonen in veevoeders is nog een beetje vergelijkbaar als de verkrachtingen bij de kerken. Eigenlijk verboden maar door de gevoeligheid een onbespreekbaar onderwerp omdat het te gevoelig is als onderwerp en ach dat beetje hormoon kan geen kwaad zegd men aan de keukentavel.

Of registreer je om te kunnen reageren.