Home

Nieuws

Lidstaten eens met verplichte herkomst-etikettering

Brussel – De landbouwministers in de EU hebben gisteren in eerste aanleg ingestemd met voorstellen voor nieuwe etiketteringsregels voor voedsel.

Deze stellen vermelding van het land van herkomst op vlees verplicht.

Nu geldt zo’n verplichting al voor rundvlees (in verband met BSE). De EU wil dat de herkomst ook komt te staan op varkens-, lams- en pluimveevlees. Daarnaast zou binnen drie jaar moeten worden bekeken of de verplichte herkomstetikettering kan worden uitgebreid naar andere producten, met name zuivel.

Italië was het enige land dat maandag tegen stemde. Het wil dat het land van herkomst komt te staan op álle producten. Met nationale wetgeving lopen de Italianen al op de EU-regels vooruit.
De Nederlandse vleesketen is voorstander van een vrijwillige in plaats van verplichte herkomstetikettering.

De aangenomen voorstellen regelen verder dat ook de voedingswaarde van producten duidelijk op de verpakking moet komen te staan. Daarbij gaat het om de energiewaarde, en de hoeveelheid vet, koolhydraten, eiwitten, suiker en zout een product bevat.

Op deze regel zijn uitzonderingen mogelijk, met name voor alcoholische dranken en niet voorverpakt vlees. Binnen vijf jaar moet worden bekeken of de uitzondering voor alcohol nog wel gerechtvaardigd is.

De aangenomen voorstellen gaan nu volgens procedure terug naar het Europese Parlement voor een tweede lezing. In juni vorig jaar stemde het Parlement al in eerste lezing in met de etiketteringsregels.

Of registreer je om te kunnen reageren.