Home

Nieuws

Leveringsplicht lastig thema voor afzetorganisaties

Zaltbommel – Afzetorganisaties noemen controles op naleving van leveringsplicht een lastige zaak. De aangekondigde controles met accountantsverklaringen betekenen een verzwaring van de controles, blijkt uit een rondgang.

Michel Schrijnemakers, directeur van fruitveiling Zuid-Limburg noemt de maatregel overtrokken. Het komt ook niet vaak voor dat telers in de problemen komen door levering buiten de veiling om. ”Toevallig kwam het in 2010 twee keer voor dat een lid is geroyeerd. Dat lid kan bij ons wel leveren als gastlid. Het probleem is niet groot. Het gaat vaak om levering van een paar kistjes per week aan een bakkertje.”

Veiling Zaltbommel wil niet zeggen hoe vaak vermoedens van ontduiking van leveringsplicht voorkomen. ”Als we de indruk hebben dat leveringsplicht niet volledig wordt nageleefd, gaan we een goed gesprek aan. We voeren daarover jaarlijks controles”, stelt directeur Peter van Osch.

Het blijkt evenwel lastig aan te tonen of leveringsplicht wordt nagekomen. Van Osch: ”Het is een natuurproduct, er kunnen afwijkingen zijn, vooral in hagelseizoenen.” Onduidelijkheid over de leveringsplicht is overigens niet alleen aan fruit toe te schrijven. ”Bij vollegrondsgroente hangt veel af van de plantdichtheid die is gekozen.”

Afzetorganisaties moeten van een steekproef van vijf procent van de leden accountantsverklaringen overleggen. Zuid-Limburg stelt dat telers voor de kosten opdraaien. Zaltbommel heeft daarover nog geen beleid opgesteld, stelt directeur Van Osch.

The Greenery stelt een goed werkend opsporingsmechanisme te hanteren, maar wil niet ingaan op details. Een woordvoerder stelt meermalen leden die buiten de veiling om verkochten te hebben opgespoord. In eerste instantie krijgen telers een waarschuwing, en bij een tweede overtreding worden telers uitgesloten van lidmaatschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.