Home

Nieuws 255 x bekeken

LTO: geen problemen voor veehouder met gekloond dier

Den Haag – Veehouders die zonder het zelf te weten dieren hebben afkomstig van gekloonde dieren, mogen niet in de problemen komen. Dat vindt LTO Nederland.

De Europese Commissie heeft het klonen van dieren voor de voedselconsumptie voor de komende vijf jaar verboden. LTO Nederland staat hierachter, maar wil voorkomen dat veehouders in de problemen komen door dieren die – zonder dat ze het zelf weten – afstammen van gekloonde dieren.

De problemen kunnen ontstaan bij de afzet van producten en dieren. Vorig jaar ontstond in Engeland onrust omdat producten van gekloonde dieren in de voedselketen waren gekomen.
De Europese Unie schat dat er in Europa enkele duizenden dieren rondlopen afkomstig van gekloonde dieren, ondanks dat fokkerij-organisaties ontkennen dat er gekloonde dieren zijn geïmporteerd. Officiële cijfers zijn hierover niet bekend.

Afstammingen van gekloonde dieren zijn vooral in Europa gekomen via geïmporteerd fokmateriaal, zoals embryo’s, sperma of eicellen, uit de Verenigde Staten. De dieren zijn in de EU geboren nadat veehouders zelf fokmateriaal hebben geïmporteerd, zonder te weten dat het afkomstig is van gekloonde dieren. “Veehouders hebben ter goede trouw gehandeld. Bovendien waren er geen regels”, legt LTO uit.

LTO waarschuwt veehouders om heel voorzichtig te zijn bij het importeren van fokmateriaal. ”Ze doen er goed aan om voor aankoop garanties te vragen dat uitgangsmateriaal niet afkomstig is van gekloonde dieren”, aldus LTO Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.