Home

Nieuws 230 x bekeken 1 reactie

LLTB: wilde zwijnenincident uitzoeken

Roermond – De Limburgse Land en Tuinbouwbond LLTB wil tot op de bodem uitgezocht hebben hoe er nu eigenlijk gehandeld had moeten worden bij het incident met drie wilde zwijnen in de Zuid Willemsvaart bij Nederweert.

Dat zegt beleidsmedewerker faunazaken Harry Kager van de LLTB. De LLTB wil in eerste instantie in overleg met alle betrokken flora- en faunabeheerders, Staatsbosbeheer (SBB) en de provincie om uit te zoeken wat er is gebeurd en of dat allemaal op de correcte manier is gebeurd. Een eventuele juridische procedure sluit Kager niet uit

Afgelopen zondag werden drie wilde zwijnen door de brandweer uit het water gehaald en naar Staatsbosbeheer gebracht, met de bedoleing de dieren daar af te maken. Uiteindelijk werden de dieren losgelaten in het natuurgebied Groote Peel. Officieel geldt echter een nulstandsbeleid voor wilde zwijnen in dit gebied.

Volgens Kager staat het verbod op afschieten op zondag in de Flora en Faunawet. Ook het nulstandbeleis wordt in principe via die wet geregeld. In dit geval heeft het zondagsverbod geprevaleerd boven de nulstandseis. Kager heeft ook grote vraagtekens bij de verplaatsing van de dieren van de Zuid Willemsvaart naar de SBB boerderij. “Het mag dan begrijpelijk zijn, de vraag is wel of dit had gemogen.” Kager werpt bovendien de vraag op of de dieren, als ze dan toch verplaatst worden niet naar de Meinweg hadden gebracht moeten worden, het enige gebied waar ze voor mogen komen.

Lees meer

Eén reactie

  • no-profile-image

    Harry Kager: iets uitzoeken hoe gehandeld had moeten worden?? Begin bij de kern. Piet Zegers weet precies wat er aan de hand is. De vraag is of Piet de moed heeft die lui eraan te hangen. Persoonlijk denk ik dat hij eieren voor zijn geld kiest. Het is toch volstrekt duidelijk dat hier geen sprake is van wilde zwijnen die geboren en getogen zijn in de Peel. Die weten de weg wel. Nee, deze beesten wisten niet waar ze terecht waren gekomen en waren richting huiswaarts naar die wildhandelaar in Weert. Andere varkens waren op zoek naar de voerbak aan de rand van Neerkant. Och Harry toch..............dit is geen partijtje tafelvoetbal. Het gaat hier om pure natuurcriminaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.