Home

Nieuws

LLTB wil meer aandacht rol boeren in ontwikkeling natuur

Roermond – De agrarische sector moet een grotere rol krijgen bij natuur- en landschapsbeheer in Limburg. Dat vindt de provinciale belangenbehartiger LLTB. Boeren en tuinders beheren volgens de organisatie doelmatiger en voordeliger. Landelijk zou de Verklaring van Roermond moeten worden overgenomen, aldus de LLTB.

De LLTB zegt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw onlangs te hebben geïnformeerd over de maatregelen die horen bij de Verklaring van Roermond. Volgens de LLTB-aanpak worden minder hectares nieuwe natuur aangelegd dan in de plannen voor de Ecologische Hoofdstructuur, maar wordt het bestaande landschap opgewaardeerd.

Volgens voorzitter Noud Janssen heeft Limburg een voorsprong. ”Samen met de provincie, de Milieufederatie Limburg en natuurorganisaties hebben we daar al een flinke slag gemaakt.” De inzet van agrariërs maakt bezuinigingen haalbaar en verantwoord, aldus Janssen. De economie is ook gediend bij boeren die bijdragen aan natuur, in plaats van ervoor wijken.

In de afgelopen decennia is in Limburg volgens de LLTB 6.000 hectare nieuwe natuur gerealiseerd, maar is in het landschap nauwelijks geïnvesteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.