Home

Nieuws 212 x bekeken

LEI: biologisch en gangbare varkenshouders kunnen van elkaar leren

Wageningen – Biologische en gangbare varkenshouders kunnen veel meer van elkaar leren dan ze nu doen. Dat concludeert het landbouweconomisch instituut LEI op basis van een enquête onder gangbare en biologische varkenshouders.

Gangbare varkenshouders kunnen van biologische varkenshouders het één en ander opsteken op het gebied van preventieve gezondheidszorg, groepshuisvesting, biggen die langer bij de zeug blijven liggen, waarbij de zeug al weer wordt geïnsemineerd tijdens de zoogperiode en regionale kringlopen. Ook de manier waarop de verschillende ketenpartijen met elkaar samenwerken in de biologische sector kan inspirerend zijn voor de gangbare sector.

De biologische sector kan van de gangbare sector veel opsteken op het gebied van voeding. Zo wordt in de gangbare sector op het ogenblik veel geëxperimenteerd met fermentatie van voeders om zo de vertering te verbeteren. Ook op het gebied van ventilatie en voertechnieken en voerinstallaties kan de biologische sector zaken overnemen uit de gangbare sector.

Volgens het LEI is er ook een aantal vraagstukken waarbij de biologische en de gangbare sector goed met elkaar op zouden kunnen trekken bij het zoeken naar oplossingen. Het LEI noemt ondermeer de vermindering van uitstoot van schadelijke stoffen door aanpak bij de bron en de verbetering van de diergezondheid door nieuwe inzichten te onderzoeken over het belang van goede micro-organismen voor de darmgezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.