Home

Nieuws

Kwekerij Ammerlaan levert aardwarmte aan derden

Nootdorp-Pijnacker - In Nootdorp-Pijnacker is gisteren het aardwarmtenetwerk van kwekerij Ammerlaan geopend.

Het aardwarmtenetwerk is een volgende stap voor het bedrijf om volledig C02-neutraal te telen. Water van zo’n zeventig graden wordt uit aardlagen op ruim 2 kilometer diepte gepompt Via een warmtewisselaar wordt de warmte in een leidingnet gepompt waar een aantal bedrijven rondom het bedrijf Ammerlaan op zijn aan gesloten. Het afgekoelde water uit de bron wordt op anderhalve kilometer afstand van de bron weer in de aardlaag terug gepompt. De schatting: genoeg warmte voor tenminste dertig jaar voor zo’n 10 hectare kas.

Het aardwarmteproject bij Ammerlaan - dat zich vanaf nu Ammerlaan The Green Innovators noemt – is een primeur in Nederland omdat niet eerder tuinbouw- en niet-tuinbouw de warmte deelden. In totaal heeft het aardwarmteproject bij Ammerlaan ruim 7 miljoen euro gekost. Daarvan is een aanzienlijk deel gesubsidieerd uit een marktinnovatiefonds (MEI) en bijdragen van gemeente en provincie. De schatting is dat de aardwarmtebron de gebruikers ieder jaar zo’n 3,6 miljoen kuub aardgas zal besparen. Bij verdere optimalisatie is de verwachting dat dit oploopt naar 5,7 miljoen kuub per jaar.

Veel lof voor het initiatief kwam er tijdens de opening van kamerlid Diederik Samson van de PvdA. “Deze ondernemers wachten niet op plannen van de overheid. Dat zet je als politicus aan het denken. Ga vooral zo door.” Samson presenteerde bij Ammerlaan een Aanvalsplan Aardwarmte. Daarin pleit hij onder meer voor hogere en betaalbare garantiefondsen tegen misboringen en hogere plafonds bij subsidieregelingen. Hij ziet dat eerste voorstel ook onder het huidige kabinet als haalbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.