Home

Nieuws 217 x bekeken

Komkommerseizoen ongebruikelijk slecht van start

Doetinchem – De eerste maanden van 2011 hebben komkommertelers weinig goeds gebracht.

Spanje is heer en meester op de Duitse markt. Nederlandse telers hebben het nakijken.

Dat blijkt uit diverse reacties van teelt en handel. ”De start van het seizoen is minder rooskleurig dan voorgaande seizoenen”, aldus Nico van Herk van telersvereniging Versdirect. ”Waar iedereen op hoopt, namelijk een gaatje in de aanvoer vanuit Spanje, is uitgebleven tot nu toe.”

Spanje domineert de markt met voldoende volume en dito kwaliteit. Duitse retailers kiezen massaal voor het Spaanse product, dat volgens de Nederlandse handel redelijk tot goed van kwaliteit is. De volumes zijn nog te klein om conclusies te kunnen trekken, maar dat het seizoen allesbehalve goed van start gegaan is, wordt vanuit verschillende hoeken bevestigd.

De komkommermarkt vormt een schril contrast met de markt voor de overige glasgroenten: vanuit de handel klinken geluiden dat de afzet van trostomaten, paprika en aubergine naar tevredenheid verloopt. Komkommer blijkt niet in staat die tendens te volgen. De middenprijzen zijn in de afgelopen weken onderuit gegaan. In sommige gevallen dook de dagprijs zelfs onder de 20 cent per stuk. Dat is nog niet eerder vertoond in deze fase van het jaar, aldus Van Herk. ”Dit is zeer ongewoon voor de laatste dagen van februari.” Hij spreekt van een dramatische start. ”Het seizoen is nog niet gelopen, maar dit is een moeizame start voor de telers.”

Het is moeilijk te voorspellen hoe de komende periode gaat verlopen, maar volgens handelaren gaat Spanje het wel moeilijker krijgen. ”We krijgen nu al geluiden dat klanten Nederlands product prefereren boven het Spaanse”, aldus een handelaar. Toch ziet hij de toekomst voor belichte en vroege teelt somber in. ”Komkommer blijft een alles-of-nietsartikel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.