Home

Nieuws 501 x bekeken 10 reacties

Kamer roept halt toe aan bouw megastallen

Den Haag – De Tweede Kamer wil een moratorium op de bouw van megastallen. Dat bleek donderdagavond laat bij de stemmingen.

Een motie van Partij voor de Dieren en PvdA voor een voorlopige stop op de bouw van megastallen behaalde een meerderheid. PVV, SP, D66 en Groenlinks steunen het voorstel.

De Kamer wil dat voordat er eventueel nieuwe vergunningen worden afgegeven eerst het door staatssecretaris Henk Bleker aangekondigde maatschappelijk debat wordt afgewacht. Resultaten daarvan worden in de tweede helft van dit jaar verwacht. Onderdeel van dit debat is een publieksforum op de website van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Wat precies een megastal is, vermeldt de motie niet. Een ander voorstel van de Kamer is op dat punt wel specifiek. In een motie van Groenlinks en D66 wordt het kabinet verzocht gedurende het maatschappelijk debat niet mee te werken aan bestemmingsplanwijzigingen voor stallen groter dan 300 NGE en meer dan één bouwlaag. Dit plan krijgt de steun van PVV, PvdA, SP, Christenunie en Partij voor de Dieren.

Bleker is geen voorstander van een moratorium op megastallen. Bovendien vindt hij dat de provincies hierover gaan, niet het rijk. In een eerder stadium heeft de staatssecretaris de motie daarom ontraden. Of hij het plan nu alsnog gaat uitvoeren, is nog onduidelijk.

Lees ook: LTO Nederland: liever ruimte voor 100 bedrijven dan megastal

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hoe kan de Kamer een bouwstop voor Mega stallen instellen, als ze nog geen omschrijving van Mega stal hebben gemaakt? Dit lijkt op een bekeuring voor te hard rijden, zonder een snelheidslimiet te hebben ingesteld. Waarom komt de landbouw niet met en voorstel m.b.t. stal of apartement grootte om bij bv. brand de schade aan dieren te minimaliseren.
  Minimale afstand van een nieuwe stal tot behuizing die naarmate de stal groter wordt ook groter wordt. Of het enig effect heeft voor volk of dier gezondheid doet niet ter zake, het verhoogd het gevoel van veiligheid voor de burger en dat telt in op het Binnenhof..

 • no-profile-image

  Volkomen terecht dat de megastal onmiddellijk wordt verboden. Wij hebben geen behoefte aan dierenfabrieken en wat te denken van die stinkemde blubber. We zitten in zo-brabant en limburg al tientallen jaren in de meststank. Opknoeien met die bedrijven. Laat de burger ook eens spreken en niet alleen de boer olv het CORRUPTE CDA. Wie stemt op het cda, stemt tegen de natuur.

 • no-profile-image

  landbouwer

  Ik hoop dat LTO nu eindelijk eens gaat luisteren naar mijn consumenten, want zij brengen mij brood op de plank.

 • no-profile-image

  Anti Jacht, wie stemt op het CDA, stemt tégen een leefbare toekomst voor onze kinderen en kindskinderen en tégen het respect voor het leven.Ga maar eens in een pelsdierfokkerij of een megakippen- of varkensstal kijken. Zij zijn schaamteloze geldwolven. WEG MET HET CDA!

 • no-profile-image

  katja: hele wijze woorden. Het is deze partij die steun geeft aan het zinloos laten doodschieten van gezonde in het wild levende dieren. Een schaamteloze parij met een huilebalk aan het bewind, die janker van Verhaegen: "Ik geloof in onze partij". Wat een jankzak. Een sem op het CDA is een stem op de corruptie.

 • no-profile-image

  Anti Jacht, Verhagen is een slijmtrekzak vol glibberige huichelgelei. Typisch CDA. Weet je trouwens dat Spotvogel naar jou op zoek is? De PvdD zit namelijk te springen om jouw informatie over de zwijnenuitzetpraktijken en wil dat gaan gebruiken bij de verkiezingen. Neem even per mail contact met hem op wil je ( leo.vandenbergh@gmail.com).

 • no-profile-image

  Zwijnenuitzetpraktijken ??? Er zijn nog nooit zoveel zwijnen geweest als nou, dan ga je ze toch niet uitzetten ???

 • no-profile-image

  Graanboer lul niet uit je nek. Er zijn alleen maar veel zwijnen op de Veiuwe vanwege het wanbeheer en jagers zetten daar de rasters open om overlast en schde te veroorzaken. En dat lukt ze goed! . Dit gaat over de Peel en de Kempen en daar worden klandestien zwijnen uitgezet om schade aan gewassen te gaan aanrichten zodat jagers er jaarrond op mogen gaan schieten. Geluukig hebben we een partij die ook op zulke dingen let De PvdD. En gelukkig heben we een nog veel grotere partij die ervoor zorgt dat er landelijke dierenpolitie komt. Zodat de jacht op jagers geopend kan worden!

 • no-profile-image

  Ik heb mijn relaas over dat uitzetten van varkens al meerder malen op internet gezet. het is gewoon jammer dat we er al een paar keer met de AID net naast gegrepen hebben. Dat is heel jammer geweest. we kennen alle in en outs en dat houden we zo. we kennen de personen die dit doen en gedaan hebben. Met naam en toenaam. Het ligt op dit moment al op een behoorlijk level. Gegarandeerd dat we die lui pakken en dan is het gebeurd met alle vorm van jacht in dit gebied en de gemeentelijke terreinen rond de Peel. Zo wordt er door mensen binnenkort een zwartboek geschreven over de jacht in de recreatie-terreinen rond de Peel. Dit om alle verpachtingen tegen te gaan. Diverse gemeenteraadsleden van gemeentes rond de Peel willen dit zwartboek heel graag hebben. Er zit schot in.Letterlijk en figuurlijk. Ben momenteel bezig om reeen te verjagen rond hoogzitten. Twee pannendeksels doen wonderen. Gewoon op de openbare weg blijven en de deksels het werk laten doen. Laat die stumpers daar vernikkelen van de kou, zonder resultaat. Want wat is er walgelijker dan het afschieten van drachtig reewild.

 • no-profile-image

  Anti Jacht, ik zit hier thuis een wijntje te drinken met Herkauwer en Jan Warmenhuizen en wij denken alledrie dat jij je laat naaien door de AID. Want die lui spelen onder een hoedje met SBB en die heulen weer met de jagers. Op die manier blijf je altijd in een vicueuze cirkel rondrennen. Wij hebben afgelopen jaren al heel wat keren lokvisjes uitgegooid om de adekwaatheid van handelen van de AID te checken en het is wel duidelijk dat we van die ambtenaren helemaal niks te verwachten hebben. Nét zo min als van de regiopolitie. En al helemaal niet van de hobbyjagende provinciale handhavers. Iedere dag en nacht die er verstrijkt neemt de omvang van het probleem alleen maar toe want er worden gedurig nieuwe zwijnen aangevoerd en uitgezet. Herkauwer zegt dat het van de gekke is, want dat hij al meer dan een jaar geleden de coordinaten van die wenren heeft opgegeven. Er had dus allang beslag gelegd kunnen zijn op die ren plus inhoud en dan hadden meteen de daders ingerekend kunnen worden. Straks zijn volgens hem ook het Groene Woud, de Kampina en de Utrecht vergeven van de uitgezette varkens. En die kunnen dan alleen maar weer kort gehouden worden door jaarrond de jacht er op te openen. Volgens ons ga je gewoon bij de duivel te biecht als je deze zaken via de AID speelt, want die houden zich absoluut niet met deze dingen bezig. Dat mogen ze niet. Van bovenaf!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.