Home

Nieuws 2 reacties

Kamer: geef ex-EHS aan boeren

Den Haag – Voormalige gronden van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) moeten een agrarische bestemming krijgen.

Dat vindt de Tweede Kamer, die hiertoe donderdag een motie heeft aangenomen. Volgens de indieners CDA, VVD, PVV en SGP zijn boeren onmisbaar als ’stoffeerders en beheerders’ van het landschap. Gronden die na de herijking van de EHS buiten dit natuurnetwerk vallen, dienen door agrariërs in gebruik te worden genomen. Dit geldt met voorrang voor het Oostvaarderswold.

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) heeft de motie ontraden. Hij vindt deze sympathiek, maar te algemeen geformuleerd. ”Ik wil dit wel meenemen als een van de uitgangspunten bij de besprekingen met de provincie Flevoland en de overige overheden in het gebied”, zei hij.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Brabander

    De politici weten niet waar ze over praten!

    Dat de boeren het landschap stofferen en beheren is een groen misverstand. Ieder jaar verdwijnen er landschaps elementen omdat dit niet past in de 'moderne' bedrijfsvoering. De biodiversiteit in Nederland neemt hierdoor nog steeds af en het buitengebied wordt steeds lelijker! Dit is een aanslag op het leefklimaat van Nederland en de toeristische sector als belangrijker drager van het buitengebied.

  • no-profile-image

    Als landschapselementen gemakkelijk verplaats kunnen worden als dit wenselijk is voor een goede bedrijfsvoering, is dit een goede zaak. Voor de natuur maakt het niet uit en milieu en economisch kan het een groot voordeel zijn.Men moet niet halstarrig zijn, maar redelijk, dan is er wel draagkracht. Men moet niet teveel natuur maken want de landbouw zorgt het meest voor de natuur. Daar eten veel dieren in het wild van, zeker wat er achter blijft. Ook als er mest wordt uitgereden, zitten de vogels er boven op.

Of registreer je om te kunnen reageren.