Home

Nieuws

John Deere ziet markt machines fors aantrekken

Moline – De markt voor landbouwmachines groeit in de Europese Unie (EU) en Zuid-Amerika dit jaar met tenminste 10 procent. Dat meldt John Deere bij de presentatie van veel beter dan verwachte kwartaalcijfers. In Noord-Amerika trekt de markt volgens de machinebouwer uit de VS minder hard aan.

John Deere, op de beurs beter bekend als Deere & Company, zag de omzet het laatste kwartaal 27 procent stijgen tot 67,12 miljard dollar (4,5 miljard euro). De winst verdubbelde ruim tot 514 miljoen dollar (378 miljoen euro). De betere cijfers zijn vooral te danken aan hogere verkochte volumes. Het bedrijf verhoogde de prijzen met 2 procent.

Waar in het laatste kwartaal vooral groei werd geboekt in de VS en Canada, denkt John Deere nu dat vooral groei wordt geboekt in de 27 lidstaten van de EU en Zuid-Amerika. Hoewel het bedrijf nu geen onderscheid wil maken tussen Europese markten, werd in het verleden steeds gemeld dat vooral in Midden-Europa de markt groeit.

In Nederland maar ook Frankrijk lopen verkopen achter ten opzichte van de sterke jaren 2007 en 2008. Sinds de laatste maanden van 2010 trekken verkopen weer wat aan. Voor Rusland verwacht John Deere ”gematigde groei.” Al met al verwacht het groen-geel gekleurde merk dit jaar een winst te boeken van 2,5 miljard dollar (1,8 miljard euro).

In november ging John Deere nog uit van 2,1 miljard dollar winst over 2011. De positieve vooruitzichten zijn het gevolg van de gestegen prijzen voor agrarische grondstoffen. Boeren hebben hierdoor meer te besteden.

Of registreer je om te kunnen reageren.