Home

Nieuws 250 x bekeken

'Hoge schapenprijs kan dit jaar aanhouden'

Edinburgh – De steeds verder krimpende Europese schaapskudde in combinatie met beperkingen op het zuidelijk halfrond geven alle aanleiding om te verwachten dat de historische hoge schapenprijzen in 2011 zullen aanhouden.

Dat biedt kansen voor de Britse fokkers maar dan moeten ze wel waken voor zelfgenoegzaamheid.

Dat stelde hoofd economische zaken Stuart Ashworth van het Schotse vleesschap Quality Meat Scotland tijdens de jaarconferentie van de schapenhoudersbond NSA in Schotland.

Volgens Ashworth is de winstgevendheid in de schapenhouderij de laatste jaren, uitzonderingen daar gelaten, toegenomen. Dat is vooral te danken aan de vermindering van de aanvoer in de wereld, zowel in Europa zelf als in Nieuw-Zeeland en Australië. ‘’In een wereldwijd afnemende markt zijn er kansen voor sommige van onze topproducenten om hun kudde uit te breiden en te profiteren van de huidige situatie. Maar deze hoge prijzen moeten minder efficiënte fokkers niet verleiden tot een gevoel van zelfgenoegzaamheid omdat er toch ook problemen aan de horizon verschijnen.’’

Ashworth heeft het dan vooral over de stijgende grondstoffenprijzen ‘die het moeilijk maken om de huidige marges op peil te houden’. Bovendien kunnen de hogere winkelprijzen voor lams- en schapenvlees leiden tot een daling van de consumentenvraag.

In Schotland zijn de vleesprijzen in de winkels afgelopen jaar al met vijf procent omhoog gegaan. ‘’Op langere termijn is het vertrouwen onder de fokkers groter dan het een tijd geweest is. De marges zijn echter nog altijd flinterdun en zorgen over toekomstige veranderingen in de landbouwsteun kunnen het vertrouwen snel ondermijnen.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.