Home

Nieuws 363 x bekeken

Hof wil deskundige horen in komkommerzaak Greenery

Den Haag – Het gerechtshof in ‘s-Gravenhage wil deskundigen raadplegen in een slepende komkommerrechtszaak tegen coöperatie Coforta (voorheen VTN en Greenery).Telers willen een onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI om de schade te bepalen van een mislukt afzetexperiment in 1997.

Volgens advocaat Peter Duijsens vertegenwoordigt hij een groep van zeker honderd telers, waarvan de helft nu nog actief teelt. De komkommertelers willen compensatie voor schade van een in 1997 geïntroduceerde verkoopmethode. Volgens Duijsens gaat het om ‘miljoenen euro’s’.

Daarbij zette handelshuis The Greenery een groot deel van de komkommers af aan vaste afnemers tegen een tevoren vastgestelde prijs (boardsysteem).

De telers claimen dat ze prijzen ontvingen onder de marktprijs. Uit de stukken blijkt ook dat een aantal telers vervolgens buiten de veiling om afzette. The Greenery paste de verkoopwijze na dat proefjaar aan.

Uit de publicatie van de uitspraak blijkt dat The Greenery in 1997 circa de helft van de komkommers op deze wijze afzette.

De rechter wil onder meer van deskundigen weten hoe realistisch het was dat Coforta (destijds VTN) verwachtte vaste relaties te kunnen opbouwen met grote afnemers en hoe groot het effect was van buitenlandse concurrentie. Daarnaast moet de deskundige een schatting geven van het nadeel dat telers hebben geleden door het verkoopsysteem.

Volgens Duijsens vindt overleg plaats met Coforta over de keus van deskundige. Telers denken aan een LEI-onderzoeker.

De zaak loopt al sinds 2001. Naar verwachting volgt volgend jaar een uitspraak.

Coforta wil vooralsnog niet reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.