Home

Nieuws 195 x bekeken

Heffingen kwaliteitscontroles voedsel mogelijk onwettig

Den Haag – De heffingen, die tal van controlebureaus (zoals COKZ, BKD, CPE, NAK en Skal) in rekening brengen bij bedrijven, zijn mogelijk onwettig.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker (ELI) in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van een uitspraak van de rechter over de rechtmatigheid van deze tarieven van het CPE (controlebureau voor pluimvee, eieren en eiproducten).

De rechtbank van Utrecht oordeelde eind vorig jaar dat de heffing, die het CPE in rekening brengt aan supermarkten voor zijn kwaliteitscontrole, onvoldoende grondslag vindt in de Landbouwkwaliteitswet (Lkw). De zaak was aangespannen door diverse supermarkten en het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandig ondernemers in de detailhandel.

Bleker laat het CPE in hoger beroep bijstaan door de landsadvocaat. Wanneer het hoger beroep dient is nog onduidelijk. Als de rechterlijk uitspraak intact blijft, dan heeft deze gevolgen voor alle kwaliteitscontroles, aldus Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.