Home

Nieuws

Grootste Nederlandse biovergister in Spakenburg

Spakenburg – In Spakenburg wordt woensdag de grootste biovergister van Nederland geopend.

In de vergister worden visafval en afgekeurde deegwaren vergist. Volgens subsidieverlener Agentschap NL kan de vergister 800 kubieke meter gas per uur produceren, genoeg om 3.500 huishoudens van gas te voorzien.

Het gas van de vergister wordt gezuiverd zodat het kan worden geleverd aan het gasnet, zegt Sybren Visser van Agentschap NL. ”Door dergelijke vergisters hoeft Nederland minder gas te importeren uit het buitenland.”

De vergister is gebouwd door vishandelaar Arie van de Groep, die de restproducten uit de visafslag in de vergister doet. Volgens Visser is de productie van groen gas in Nederland sinds 2008 verdrievoudigd. ”In 2020 kan in Nederland in potentie 2 miljard kubieke meter groen gas worden geproduceerd. Dat is ongeveer 4 procent van het verbruik. In 2050 kan dat de helft zijn op basis van de beschikbare biologische reststromen. Groen gas kan dus een enorme bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.