Home

Nieuws 235 x bekeken 1 reactie

Groningen wacht juridische strijd om slot op veebedrijf

Groningen - De provincie Groningen moet zich opmaken voor een juridische strijd, als de plannen doorgaan om de intensieve veehouderij op slot te zetten.

Dat heeft Gronings voorzitter Hilbert Sinnema van LTO Noord gisteren aangekondigd tijdens de commissievergadering van Provinciale Staten.

De provincie heeft plannen om 216 van de 300 Groningse intensieve veehouderijbedrijven – ongeacht de grootte – op slot te zetten. Alleen bedrijven die ver genoeg af zitten van bebouwing of natuur, hebben nog beperkte ontwikkelingsmogelijkheden.

De commissie van Provinciale Staten bleef gisteren in meerderheid voor het plan. Provinciale Staten zullen op 9 maart een beslissing nemen. Sinnema zegt elke keer weer te schrikken dat er in Provinciale Staten zo weinig kennis is over de veehouderij.

”Er wordt hier gepraat over megastallen, terwijl het in de plannen gaat over alle bedrijven, klein en groot, hoofdtak of neventak. We kunnen praten wat we willen, maar we komen er niet door”, aldus Sinnema.

De Groningse LTO-Noord-voorzitter zegt dat de provincie de procedure niet zorgvuldig voert en dat bovendien verkeerde stukken ter inzage zijn gelegd. ”Dat zijn al twee punten op basis waarvan wij naar de rechter kunnen gaan. Maar eerst proberen we nog via andere kanalen onze invloed uit te oefenen op provinciale staten.”

Volgens Sinnema is de Groningse PvdA niet meer te overtuigen door bij voorbeeld PvdA-kopstukken als oud-Kamerlid Harm Evert Waalkens of oud-gedeputeerde Marc Calon. ”Hun rol is uitgespeeld”, zegt Sinnema.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Komt er ook zo'n aktie voor Noord Holland? Waarschijnlijk is het hier nog wel slechter gesteld....

Of registreer je om te kunnen reageren.