Home

Nieuws

Grondlegger natuurkalender mist landbouwgewassen

Wageningen – In tien jaar heeft de Natuurkalender een schat van gegevens opgeleverd over tal van natuurverschijnselen. Maar wat ontbreekt zijn gegevens over landbouwgewassen, zegt grondlegger Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

Vrijwillige waarnemers – zo’n 2.000 in getal – zijn de belangrijkste leverancier van gegevens voor de natuurkalender. Zij melden wanneer planten in bloei komen en wanneer trekvogels terugkeren. Op die manier komt er een goed beeld van de fenologie in Nederland, de invloed van weer en klimaat op periodieke verschijnselen in de natuur.

In het universitair magazine Resource zegt Van Vliet dat het verzamelen van gegevens over landbouwgewassen goeddeels is mislukt. ”In die tien jaar heb ik agrariërs daar niet warm voor kunnen krijgen. Misschien heeft de Natuurkalender te veel een natuur-imago, of werkt onze relatie met het radioprogramma Vroege Vogels averechts omdat die wel eens kritisch zijn over de landbouw. Maar het frustrerendste is dat in veel andere Europese landen landbouwgewassen juist wel een belangrijke rol spelen in de fenologienietwerken. Dat het hier niet lukt, daar baal ik best wel van.”

Of registreer je om te kunnen reageren.