Home

Nieuws 197 x bekeken

Greenery stopt bundelingspogingen

Berlijn – The Greenery onderneemt geen actie meer om te komen tot aanbodbundeling in de Nederlandse voedingstuinbouw. Dat zegt Greenery-directeur Philip Smits.

Smits ondertekende vanmiddag in Berlijn op de Fruit Logistica een contract met de Franse fruittelersorganisatioe SNC Socheleau (Le Verger de la Blottière) over de aanplant en afzet van het perenras Sweet Sensation op de Franse markt. Over een periode van zes jaar zal 50 hectare aangeplant worden.

Smits: ”Het is een van de voorbeelden hoe in de fruitteelt met clubrassen telers en afzet op een gecontroleerde manier de markt opgaan. Dat is in de groente een heel ander verhaal. Dat komt ook doordat zaadbedrijven geen meerwaarde zien in het beperkt uitgeven van een ras.” En dat heeft weer tot gevolg dat groentetelers elkaars concurrenten worden op een overvolle markt.

In plaats van een beweging naar aanbodbundeling ziet Smits juist een beweging naar meer partijen in de markt. ”We leggen ons daarbij neer en spelen er onze eigen rol in. We staan nog wel open voor eventuele fusiepartners of voor samenwerkingen, maar we nemen er zelf geen initiatieven meer in.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.