Home

Nieuws

’G20 moet belofte nakomen om voedselcrisis te bedwingen’

Parijs – Om de voedselcrisis te bedwingen hoeft de G20 zich alleen te houden aan oude beloften. Of ze dat ook doen, is echter hoogst onzeker.

Dat schrijft hoogleraar Jeffrey Sachs van Columbia University, tweemaal door Time Magazine verkozen tot één van de honderd meest invloedrijke mensen op aarde.

Sachs stelt in een brief aan The Financial Times dat hogere prijzen voor voeding en brandstof leiden tot ernstige economische, politieke en sociale risico’s in ontwikkelingslanden. Om de voedselcrisis te bedwingen zouden de VS op moeten houden geld in de economie te pompen. Dit zou louter prijzen opvoeren.

De VS gelden als grootste economie ter wereld, en zijn bovendien de grootste consument ter wereld. De invloed op de wereldeconomie is daarmee enorm, aldus Sachs, Sachs adviseerde landen in Oost-Europa en Zuid-Amerika in de jaren negentig economische ”schoktherapie”, waarbij in één keer vrijwel de hele economie werd geliberaliseerd.

Wat betreft hogere voedselprijzen adviseert Sachs geen liberalisering, maar juist ingrijpen door de twintig grootste economieën. In Afrika wordt gemiddeld slechts 1,1 ton per hectare geoogst, aldus Sachs, terwijl in Azië en Latijns-Amerika de opbrengst reeds richting de 5 hectare is gestegen. In tropisch Afrika kan volgens Sachs voldoende worden verbouwd om heel Afrika te voeden.

Subsidies voor boeren zijn volgens Sachs de beste wijze om de productie omhoog te krijgen, evenals een sterke controle door lokale overheden en instituten. Als succesvol voorbeeld noemt Sachs Malawi, dat de opbrengst per hectare recent verdubbelde.

Op de G8-top in l’Aquila beloofden landen in drie jaar tijd 22 miljard euro voor landbouwontwikkeling uit te trekken. De Nederlandse Stichting Onderzoek Wereldvoedselvoorziening van de Vrije Universiteit was toen reeds kritisch over de implementatie. Sachs herinnert wereldleiders aan de belofte, en voegt toe dat tot nu toe niet meer dan 350 miljoen euro in het betreffende fonds is gestort.

Of de VS met geld over de brug komen is volgens Sachs twijfelachtig, omdat de regering Obama volgens hem te maken heeft met een ”door bekrompen Republikeinen” gedomineerd Huis van Afgevaardigden. Wellicht kan China een felbegeerde rol op het wereldtoneel gaan spelen door een deel van de 3.000 miljard dollar die het land houdt aan buitenlandse reserves in te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.