Home

Nieuws 210 x bekeken

G20 eens over aanpak fluctuaties

Parijs - De twintig belangrijkste economiën in de wereld, de G20, zijn het eens over een systeem om economische onevenwichtigheden te meten en aan te pakken.

 De landen hebben indicatoren ontwikkeld die een dreigende onbalans in de verschillende economieën signaleren. Dit maakte het Franse voorzitterschap van de G20 zaterdag bekend.

De Franse minister van Economische Zaken Christine Lagarde zei dat het akkoord een eerste stap is om onevenwichtigheden in handel en valuta op te lossen, met het doel tot een meer gebalanceerde groei van de wereldeconomie te komen. Volgens Lagarde waren er lange gesprekken nodig om tot een akkoord te komen.

Tijdens de laatste G20-top in november spraken de leiders af 'gevaarlijke onevenwichtigheden' in de verschillende economieën goed in de gaten te houden. De 'indicatieve richtlijnen' hiervoor zijn nu uitgewerkt.

Onevenwichtigheden kunnen bijvoorbeeld optreden bij de zogenoemde overschot- en tekortlanden. Sommige landen, waaronder China en Duitsland, voeren veel meer uit dan in en hebben een handelsoverschot. Andere landen, in het bijzonder de Verenigde Staten, voeren minder uit dan in en hebben een handelstekort. Volgens sommige economen heeft deze onbalans een destabiliserend effect op de wereldeconomie.

Ministers van de G20-landen, samen goed voor 85 procent van de wereldeconomie, kwamen in Parijs bijeen om te praten over een strategie om een herhaling van de financiële crisis uit 2008 te voorkomen.


Of registreer je om te kunnen reageren.