Home

Nieuws 415 x bekeken

Fruitmasters: 30 telers voor hoorzitting leveringsplicht

Geldermalsen - Fruitmasters heeft in 2010 in totaal 30 fruittelers voor een speciale hoorzitting gehoord over hun leveringen aan de coöperatie. Bij deze telers bestond het vermoeden dat buiten de veiling om verkocht werd.

Fruitmasters noemt dat aantal van 30 in het nog te verschijnen jaarverslag. Daarin staat verder dat drie leden op initiatief van de Raad van Toezicht zijn uitgeschreven. Onduidelijk is of dat met leveringsplicht te maken heeft. De commissie kan ook met naheffingen komen.

The Greenery zegt ook streng toe te zien op naleving van de leveringsplicht. Dat leidt ook jaarlijks tot zaken voor een geschillencommissie. Het aantal zaken ligt lager dan dertig, stelt een woordvoerder die geen aantallen wil noemen. Telers krijgen eerst een waarschuwing.

De Europese Commissie controleert leveringsplicht strenger. Het is een voorwaarde voor gelden uit de gemeenschappelijke marktordening (GMO). Het PT verkondigde vorige week nieuwe eisen voor telersverenigingen, zoals een verplichte accountantsverklaring bij een steekproef van telers. Telers die geen opgave deden over de productomzet moeten standaard een accountantsverklaring leveren en ook leden waarvan eerder is vastgesteld dat deze buiten de veiling omzetten. Een afwijking van vijf procent is toegestaan. Controle is lastig omdat er natuurlijke oorzaken kunnen zijn.

Fruitveiling Zuid-Limburg royeerde twee leden in 2010. Veiling Zaltbommel wil geen aantallen noemen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.