Home

Nieuws

Franse witlofprijs ver onder niveau vorig jaar

Parijs – De Franse lofmarkt ligt er momenteel slecht bij, met een beperkte vraag en daardoor te hoog aanbod. De producentenprijs ligt daardoor 28 procent onder het niveau van vorig jaar en ook flink onder het vijfjaarlijks gemiddelde.

Dat staat in een productoverzicht van de agrarische infodienst Agreste. In december en vooral rond de feestdagen vertoonde de lofmarkt wel een flinke opleving maar dat is, mede door het warmere weer, inmiddels weer volledig ongedaan gemaakt. "De consument heeft zich van dit product afgekeerd op het moment dat de productie net op volle toeren draait."

De Franse productie aan witlof komt dit jaar naar schatting uit op 204.000 ton. Dat is 13 procent meer dan vorig jaar, toen echter relatief weinig witlof werd geproduceerd. Aan witlofpennen wordt naar verwachting 354.000 ton opgebracht, dat zou dan een toename met 16 procent op jaarbasis zijn. Het areaal pennen neemt echter wel met acht procent af naar 11.000 hectare. In het westen van Frankrijk wordt witlof nu al op bijna een derde minder hectare geteeld dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.